BİLGE KAGAN AKADEMİ
TASARIM ODAKLI DÜŞÜNCE NEDİR?

Tasarım Odaklı Düşünce Nedir?

Tasarım odaklı düşünme deyince ilk akla gelen ürün tasarlamak veya web sitesi tasarlamak olabilir. Fakat bilinenin aksine dünyanın önde gelen kurumları ve üniversitelerinin kullandığı, benimsediği bir düşünce sistemidir. Tasarım odaklı düşünce yöntemi, hangi işi yapıyor olursanız olun, hangi fikir üzerinde çalışıyorsanız çalışın, tamamen farklı bir düşünce sisteminin kapısını açar.
İnsan odaklı bu düşünce yönteminden hazır reçeteler beklememek gerekir. Bu sistemi kullanarak hemen hemen her alanda ve her konuda yenilikçi fikirler ortaya çıkarabilir, prototipini yapabilir, uygulamaya geçebilirsiniz.

Tasarım Odaklı Düşüncenin 5 Aşaması

EMPATİ
Empati, insan odaklı bir tasarım sürecidir. Empati modu, tasarıma meydan okumanız bağlamında insanları anlamak için yaptığınız çalışmadır. İşleri nasıl ve neden yaptıklarını, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını, dünya hakkında nasıl düşündüklerini ve onlar için neyin anlamlı olduğunu anlamak sizin çabanızdır.
Empati yapabilmeniz için birçok teknik vardır. Bir ürün tasarlıyorsanız, bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyorsanız veya bir süreci iyileştirmek için uğraşıyorsanız, bu teknikleri istediğiniz alanda kullanabilirsiniz.
En çok kullanılan birkaç teknikten örnekleri çok kısa açıklayacak olursak;
Gözlem
Görüşme
Deneyimleme
Empati Haritası


TANIM
Tanımlama modu, tasarım alanına netlik ve odaklanma getirmekle ilgilidir. Bir tasarım düşünürü olarak, üstlendiğiniz zorluğu, kullanıcınız ve bağlam hakkında öğrendiklerinize dayanarak tanımlamak sizin sorumluluğunuzdur. Konuyla ilgili anlık uzmanlaştıktan ve tasarladığınız kişi için paha biçilmez bir empati kazandıktan sonra, bu aşama, topladığınız yaygın bilgileri anlamlandırmakla ilgilidir.
Tanımlama modunun amacı, anlamlı ve eyleme geçirilebilir bir problem ifadesi oluşturmaktır – buna bakış açısı diyoruz. Bu, belirli bir kullanıcının veya bileşik karakterin içgörülerine ve ihtiyaçlarına odaklanan yol gösterici bir ifade olmalıdır. Analizler genellikle kucağınıza atlamaz; daha ziyade bağlantıları ve kalıpları keşfetmek için bilgi sentezleme sürecinden ortaya çıkarlar. Kısacası, Tanımlama modu anlam yaratır.
Tanımlama modu tasarım süreci için oldukça kritiktir çünkü ele almaya çalıştığınınız sorunun açık ifadesi burada tanımlanır. Daha açık ama aynı zamanda daha dar odaklı bir sorun ifadesi oluşturmak, fikir üretirken hem daha kaliteli hem de daha fazla çözümler üretilmesini sağlar. Tanımlama modu aynı zamanda dağınık bulgularınızı güçlü iç görüler halinde sentezleme çabasıdır.

FİKİR
Fikir, fikir üretmeye yoğunlaştığınız tasarım sürecinin modudur. Zihinsel olarak kavramlar ve sonuçlar açısından “genişleme” sürecini temsil eder. Fikir geliştirme, prototipler oluşturmak ve kullanıcılarınıza yenilikçi çözümler getirmek için hem yakıt hem de kaynak malzeme sağlar.


Fikir, problem alanı ve hedef kitleniz hakkındaki anlayışınızı hayal gücünüzle birleştirerek çözüm konseptleri üretme şansınızdır. Bir tasarım projesinin özellikle erken dönemlerinde, fikir oluşturma, yalnızca tek ve en iyi çözümü bulmakla kalmayıp, aralarından seçim yapabileceğiniz mümkün olan en geniş fikir yelpazesini zorlamakla ilgilidir. En iyi çözümün belirlenmesi, daha sonra kullanıcı testleri ve geri bildirimler yoluyla keşfedilecektir.

PROTOTİP
Prototip modu, sizi nihai çözümünüze yaklaştıran soruları yanıtlamayı amaçlayan uygulamalardır. Bu uygullamalar kimi zaman bir maket, kimi zaman bir tiyatro oyunu kimi zamanda bir çizimdir. Daha da detaylandıracak olursak; bir prototip, bir kullanıcının etkileşime girebileceği herhangi bir şey olabilir – post-it notlarından oluşan bir duvar, bir araya getirdiğiniz bir gadget, bir rol yapma etkinliği veya bir storyboard.

TEST
Test modu, kullanıcılarınızla oluşturduğunuz prototipler hakkında geri bildirim talep ettiğiniz ve hedef kitlenizle empati yapabilmek için başka bir fırsata sahip olduğunuz zamandır. Test etme, kullanıcınızı anlamak için başka bir fırsattır ancak ilk empati modunuzun aksine tanımınız ve prototipiniz ile kullanıcınızla daha fazla etkileşim halinde olursunuz. Ancak bu durum “test” çalışmanızı, sadece insanların çözümünüzü beğenip beğenmediğini sormaya indirgemez. Bunun yerine, “Neden?” Diye sormaya devam edilmeli ve sorun hakkında öğrenebileceğiniz şeylerin yanı sıra potansiyel çözümlerinize odaklanabilirsiniz. Bir prototipi yerinde test etmek mümkün değilse, prototipinize kullanıcıların bir rol veya görev üstlenmesini sağlayarak daha gerçekçi bir durum oluşturarak bu şekilde de test aşamasını gerçekleştirebilirsiniz.

DİĞER BLOG YAZILARI