BİLGE KAGAN AKADEMİ
"İnsanın Anlam Arayışı" Victor Emil Frankl

"İnsanın Anlam Arayışı" Victor Emil Frankl.

Çoğumuzun bildiği benim de başucu kitaplarımdan.

Bugün ise beni cezbeden tarafı kitabın ismi. Bir ömrü ifade ediyor sanki "İnsanın anlam Arayışı".

 

Kariyerimizdeki Anlam Arayışına Bazı Sorular

  • Pazartesi sabahları isteksizce mi işe gidiyorsun?
  • Başkalarının hayalleri için mi çalışıyorsun?
  • Çalışırken akışta kalıp zamanın su gibi aktığını hissedebiliyor musun?
  • Mesleğini sen mi seçtin yoksa yakınların mı?
  • Yeniden başlama fırsatın olsa hangi işi yapardın?

 

İnsan bu arayış için birçok tercih yapıyor. Bunlardan biri de kariyer. Gönderide sorduğum sorular aslında en temel sorulardan. Bugüne de uygun olduğu için Pazartesi isteksizce mi gidiyorsun? Olarak soruyu sordum. Aslında bu soru her gün için de sorulabilir.

Tabi bu soru tek başına bir şey ifade etmiyor. Katkı sağlayabileceğim, bütüne hizmet edebileceğim, çalışırken tutkuyla, aşkla, severek üretebildiğim, akışta olduğum, piyasada bir talebi olan ve bana kazanç getirebilecek, sürdürülebilirliği olan bir iş yapıyorsam bu beni tatmin eder.

Master programımı tamamladığım İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanlığı sürecinde, çocukluktan itibaren kariyer sürecinin çizilmesini bir kez daha öğrendim. Fakat genelde 40 yaşından sonra kendinin farkına varan, köklü değişim isteyen ve kariyerine gerçek anlamda yeni başlayan çok insan tanıdım.

Bu soruları kendimize sormanın yaşı yok fakat ne kadar erken sorabilirsek ve dürüstçe cevaplayabilirsek o kadar iyi.

Günümüz şartlarında geçim sıkıntısı, temel ihtiyaçları karşılayabilme kaygısı varken oldukça zor olabilir hayal ettiğin işin karşılığını bulabilmek. Bunlardan bahsederken yukarıdaki sorular ukalalık bile sayılabilir.

Fakat önemli iki noktaya tekrar değinmek isterim, sürdürülebilir ve talep edilen bir kariyer planlaması yapılması gerekmektedir. Hayal et ya da iste yap şeklinde değil kesinlikle.

Prof. Dr. Acar Baltaş'ın TEDx konuşmasında anlattığı gibi "Hayalini Yorganına Göre Uzat".

Ne hayalden uzak ne de sadece hayalde kalabilecek hedeflerimiz olsun.

İster muhasebe uzmanı, ister fırıncı, ister çiftçi, ister doktor...Her ne olursa olsun size dair bir anlamı olan, bu vesile ile bol kazançlar elde ettiğiniz, bütüne faydası olan bir işiniz olması dileği ile...

Sevgilerimle,

Müjgen

DİĞER BLOG YAZILARI